Het kabinet wil de hinder voor omwonenden van de luchthaven Schiphol terugbrengen door inkrimping van het aantal vliegtuigbewegingen. Dit kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor de gehele Nederlandse economie.
In de persconferentie van 24 juni jl. gebruikte de minister regelmatig ‘Minder Hinder’ als één van de argumenten om het gedogen van bepaalde uitzonderingen op de regels niet meer toe te staan en op korte termijn over te gaan tot dit besluit, in november 2023. Het ziet er naar uit dat het herstel van de Europese zakenreisbranche zo snel gaat dat het omzetniveau van 2019 dit jaar al lijkt te worden ingehaald. Dat zegt managing director Odete Pimenta da Silva van NATM, de grootste belangenvereniging voor travel managers van (middel)grote bedrijven in Nederland. Onze achterban heeft sinds de pandemie te maken met het heruitvinden van de reismogelijkheden voor hun zakelijke reizigers. De huidige situatie op Schiphol draagt niet bij tot begrip voor andere maatregelen, niet voor de reizigers, niet voor de tussenschakels in deze industrie en al helemaal niet voor de Nederlandse economie.
Het verduurzamen van de zakenreis staat al sinds een aantal jaren op de agenda van onze leden. Bij het merendeel van deze bedrijven wordt zakelijk reizen tot 700 km waar mogelijk al met de trein gedaan. Dat is in de landen om ons heen niet altijd het geval. Uitbreiding van dit treinnetwerk en noodzakelijke verbeteringen aan het internationale treinnetwerk is ook een meerjarenplan, en op de korte termijn niet duurzaam. De industrie is al geruime tijd intensief in gesprek met haar cliënten om te kijken op welke wijze de luchtvaart de meest duurzame vorm van transport kan worden. Dit vergt een samenwerking die binnen de verschillende schakels in de zakelijke reisindustrie al langer ter discussie staat. Voor het zakelijk reisverkeer kun je niet om de luchtvaart heen.
De hub functie van Schiphol faciliteert het complexe netwerk voor de internationale reizigers die via onze luchthaven overstappen op een vlucht naar hun eindbestemming. Wil de overheid dat Schiphol deze functie verliest? Dat andere luchthavens hun kans nu gaan grijpen en transferpassagiers naar hun luchthavens gaan lokken? Dat zou het kabinet toch niet moeten willen.
“Het kabinet kiest nu voor het belang van de omwonenden”, lichtte minister Harbers het kabinetsbesluit in de persconferentie van vandaag toe.
"We stoppen met gedogen. Schiphol moet binnen de regels opereren", stelde de minister. "We gaan de geluidsoverlast voor de omwonenden met voorrang aanpakken.", staat er op NOS.nl te lezen. Realiseert de minister zich dat hiermee een groot deel van de omwonenden geschaad wordt? Het merendeel van de werknemers in het omliggende gebied woont dicht bij de luchthaven, werkt er of indirect bij een van de andere toeleveranciers of gebruikers van de luchthaven, zoals de verschillende luchtvaartmaatschappijen die verantwoordelijk zijn voor zowel het vervoer van passagiers als vracht.
Na de inkrimping in personeel door de pandemie zou dit nu een volgende klap zijn voor de betrokken medewerkers. Wederom onzekerheid of baanbehoud een optie is etc. In de reactie van Schiphol staat aangegeven dat zij wél voor een goed doordachte aanpak zijn. Een aanpak die leidt tot het beoogde doel: het verbinden van Nederland met de wereld met een steeds stiller en schoner Schiphol. Dat geeft zekerheid en perspectief voor alle betrokkenen: omwonenden, overheden en luchtvaartsector. In die balans wil Schiphol onverminderd blijven investeren. Daar horen een natuurvergunning en een luchthavenverkeersbesluit bij. Gaan ze dat redden voor november 2023? Kan dat betekenen dat het kabinet dan alsnog haar besluit aanpast omdat ze tot andere inzichten is gekomen dan in de Luchtvaartnota 2020 – 2050 zijn opgenomen.
De NATM is een van de 13 founding partners van BT4Europe. Een nieuw Europees platform wat is opgericht om de stem van de zakelijk reiziger te vertegenwoordigen. Ons eerste doel als BT4Europe is te komen tot een betere, gezamenlijke Europese regelgeving op het gebied van (zakelijk) reizen en om inzicht te creëren bij het Europarlement in de grensoverschrijdende problematiek, waar onze leden en hun reizigers dagelijks mee te maken hebben. Dat gaat breder dan alleen Nederland. Na de zomer zal het platform zich richten tot het Europese Parlement met een aantal whitepapers onder de arm. Het is vandaag weer duidelijk geworden dat dit platform nodig is.
Achtergrond informatie: Schiphol verkeer- en vervoercijfers op basis van mei 2022
Er reisden 5,2 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol in mei 2022. In mei 2021 waren dat er 1,1 miljoen en in mei 2020 waren dat er 200.000. Zonder effecten van COVID-19 op Schiphol waren dat 6,4 miljoen passagiers in mei 2019. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 38.420 (+147% t.o.v. 2021, +554% t.o.v. 2020 en –14% t.o.v. 2019). Het aantal vrachtvluchten was 1.537 (-24% t.o.v. 2021, -40% t.o.v. 2020, +25% t.o.v. 2019). Het vervoerde tonnage vracht was 19% lager vergeleken met vorig jaar, 14% hoger t.o.v. 2020 en 11% lager t.o.v. 2019.
Passagiers
Van de totaal 5,2 miljoen passagiers in mei, hadden 1,7 miljoen reizigers een overstap op Schiphol. Dit zijn circa 850.000 unieke passagiers, die in de internationale telwijze tweemaal worden geteld: als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek. 3,9 miljoen reizigers gingen naar of kwamen van een bestemming in Europa, 1,3 miljoen buiten Europa.
Vracht
Het aantal volledige vrachtvluchten is ten opzichte van 2021 gedaald van 2.011 naar 1.537 vluchten. Het aantal vrachtvluchten was 1.225 in 2019 en 2.543 in 2020. Het totale vervoerde volume was in mei 2022 119.551 ton.