De NATM en CORTAS hebben de handen ineengeslagen voor een lobby bij de overheid. Sneltesten op de luchthavens van vertrek en aankomst kunnen een corona-vrije vlucht garanderen en daardoor quarantainemaatregelen overbodig maken.
“Wij constateren een dringende behoefte bij onze leden om het vertrouwen te krijgen dat zij hun medewerkers weer veilig en verantwoord op zakenreis kunnen sturen. Mede gezien het grote belang van deze bedrijven voor de Nederlandse economie, doen wij een dringend beroep op de overheid om de randvoorwaarden te scheppen om dit vertrouwen te creëren,” schrijven Odete Pimenta da Silva (foto rechts) en Stephanie Smook (foto links), respectievelijk managing director van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) en de Corporate Travel Association (CORTAS), aan minister Hugo de Jonge.
“Door sneltesten op de luchthaven van vertrek en aankomst, of gebruik van het CommonPass-framework dat de COVID-status van reizigers kan valideren, is het mogelijk om een covid-vrije vlucht te garanderen,” aldus de zakenreisverenigingen. “Hierdoor zouden in Europees verband de inreisbeperkingen en quarantaineregels voor luchtreizigers kunnen worden opgeheven. Naast het onder controle krijgen van de pandemie, heeft herstel van de economie prioriteit. Binnen Europa moeten snel alle neuzen dezelfde kant op, om op gecontroleerde en veilige wijze zakelijk reizen weer mogelijk te maken.”
Volgens een recente enquête van de Global Business Travel Association GBTA vindt 63 procent van de Europese leden reisbeperkingen en -beleid van de overheid, zoals inreisbeperkingen of verplichte quarantaine, de grootste belemmering voor het reizen.
De leden van de zakenreisverenigingen de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) en de Corporate Travel Association (CORTAS) vertegenwoordigen bedrijven en organisaties met een gezamenlijke reisomzet van meer dan twee miljard euro per jaar. Voor deze bedrijven is zakelijk reizen een essentieel onderdeel van hun bedrijfsvoering, of zelfs business critical. Daarbij staat Duty of Care, de wettelijke zorgplicht voor (reizende) medewerkers, hoog in het vaandel.