Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Airlines
Business
Change en Innovatie
Data security
Duty of Care
Educatie
Events
GBTA
Geen categorie
Hotels
Meeting management
NATM Board
NDC
Prijsonderhandelingen
Research
Risk management
Sponsors
Strategisch meeting management
Sustainability
Technologie
TMC
Travel
Travel apps
Travel expense
Travel Mobile Strategy
Travel Policy
Traveller Engagement
Trein
Trends
Visa
Online ontwikkelingen, slim gebruik van data en de integratie van systemen staan centraal bij HRG’s klanten in 2017
Working With Source Code on Modern Computer. Stock photo.

Online ontwikkelingen, slim gebruik van data en de integratie van systemen staan centraal bij HRG’s klanten in 2017. Risicomanagement blijft belangrijk.

Volgens HRG Netherlands, dat onderdeel uitmaakt van de Hogg Robinson Group (HRG), het bekroonde internationale corporate travel management bedrijf, heeft de aanstaande Brexit vooralsnog nog weinig impact op het reisgedrag van hun klanten. Deze zullen zich in 2017 op een sterke integratie binnen hun reisprogramma’s concentreren en op online ontwikkelingen. Bovendien zal Travel Risk Management ook in 2017 een belangrijk aandachtspunt zijn.

Londen nog steeds op één
Elk jaar opnieuw is de vraag: wat staat de zakelijke reiswereld dit jaar aan veranderingen en ontwikkelingen te wachten? Een ding staat vast: met Trump als president en met Brexit om de hoek wordt het een jaar van (geopolitieke) veranderingen en verschuivingen.

“Terwijl wij onderdeel uitmaken van de van origine Britse Hogg Robinson Group merken wij nog weinig van de aanstaande Brexit” zegt algemeen Directeur Auke van de Bos. “Londen staat al jaren op plek één van de top 10 bestemmingen en dat is ook in 2016 na aankondiging van de Brexit niet veranderd. We hebben in 2016 4% meer tickets naar Londen verkocht dan in 2015 en over de implicaties van de Brexit ook nog geen vragen van onze klanten gekregen. Echter is het moeilijk te voorspellen welke impact de Brexit op lange termijn op zakelijk reizen zal hebben.”

De Global Business Travel Association (GBTA) gaf in 2016 aan dat de onzekerheid onder reizende bedrijven toeneemt hoe meer de Brexit-onderhandelingen vorderen. De onaannemelijkheden voor zakenreizigers zouden weleens op kunnen lopen als de tarieven voor vluchten stijgen doordat open sky agreements komen te vervallen, mobile roaming kosten voor reizigers toenemen of de UK de visaeisen verscherpt.

Online wensen & data security
“Een trend die wij heel duidelijk zien en waarvan wij ook verwachten dat die zich in 2017 voortzet is dat klanten steeds veeleisender worden als het gaat om het gebruik van Online Booking Tools (OBT’s) en technologische oplossingen in het algemeen” zegt van den Bos.
Om mee te beginnen maken steeds meer van onze klanten gebruik van OBT’s. Dit is al bijna geen trend meer te noemen maar gewoon norm. Inmiddels worden meer dan 50% van alle reserveringen door onze klanten online gedaan, dat is 10% meer dan twee jaar geleden. Opvallend is dat wij de grootste groei bij MKB’s zien: zij deden in 2016 bijna twee keer zoveel boekingen online dan in 2015. Handige MKB tools van HRG maken het ook voor iets kleinere bedrijven aantrekkelijk om zelf online te gaan boeken en zo per boeking kosten te besparen zonder vooraf eerst in relatief dure technologie te moeten investeren.”

“Bovendien verschuiven de wensen van de klant steeds meer naar álles zelf kunnen doen in de tool” voegt Mirjam Weijers toe, Online Technology Specialist bij HRG Netherlands. “Klanten willen hun boekingen van A-Z zelf beheren, stoelen kunnen reserveren en wijzigingen zelf doorvoeren. HRG is steeds meer de facilitator en back-up voor het geval dat klanten vastlopen.”

Integratie & Data
“Wij faciliteren dus, maar wij integreren ook: single sourcing van reistechnologie en dienstverlening is niet altijd haalbaar. Juist daarom proberen wij technologische totaaloplossingen aan te bieden óf technologieën te bundelen: we zijn flexibel in de integratie van standalone technologie, bestaande externe reportingtools, reserveringstools en Expense Management tools” voegt Weijers toe.

T&E (travel and expense management) systemen staan hierbij steeds vaker centraal. Of het nou gaat om een tool van HRG Expense of een systeem van de klant: door de integratie van T&E verbetert de reiservaring van de reiziger door minder administratieve rompslomp en worden processen beter inzichtelijk en meer data beschikbaar voor Travel Management.

“Data is tegenwoordig key. In alles,” zegt van den Bos. “Hoe meer wij als TMC over het inkoopgedrag en de voorkeuren van onze klanten en zakenreizigers weten hoe meer we ons aanbod en onze dienstverlening hierop kunnen aanpassen. Uiteraard hebben de veiligheid van data en de privacy van de reiziger hierbij altijd prioriteit.” HRG speelt op deze trend in o.a. met de doorontwikkeling van de HRG mobile app, een app die zowel een overzicht van de itinerary biedt (van offline & online gemaakte boekingen) alsmede de mogelijkheid tot een 'webchat' bedoeld als hulpfunctie voor reizigers tijdens hun reis.

Risicomanagement
Tenslotte is en blijft risicomanagement ook in 2017 een belangrijk aandachtspunt, versterkt door de vele terroristische aanslagen in 2016. Afgelopen jaar hebben de klanten van HRG Netherlands bijna 30% vaker naar de 24 uur nooddienst gebeld dan in 2015.

Auke van den Bos licht toe: “Ook bij HRG Netherlands evalueren wij continue ons risicobeleid, onze interne structuren en verantwoordelijkheden voor wanneer zich een incident voordoet. Hierdoor zijn we flexibel genoeg om klanten snel te informeren maar zijn de afspraken duidelijk en robuust in tijden van tegenspoed.

Voor klanten is het tegenwoordig noodzakelijk om een risicobeleid te ontwikkelen waardoor er adequaat met een crisis kan worden omgegaan. Door het ontwikkelen, duidelijk communiceren en implementeren van een geïntegreerde risicomanagement strategie m.b.t. zakelijk reizen, kunnen bedrijven hun kwetsbaarheid op vier gebieden verminderen: zakelijke reputatie, financiële risico's, zorgplicht en wettelijke verplichtingen."