Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Airlines
Business
Change en Innovatie
Data security
Duty of Care
Educatie
EU
Events
GBTA
Geen categorie
Hotels
Meeting management
NATM Board
NDC
Prijsonderhandelingen
Research
Risk management
Sponsors
Strategisch meeting management
Sustainability
Technologie
TMC
Travel
Travel apps
Travel expense
Travel Mobile Strategy
Travel Policy
Traveller Engagement
Trein
Trends
Visa
Jorgen Mesa – Meerderheid travelmanagers heeft geen kennis van de ISO 31030 voor Travel Risk Management

PERSBERICHT

Meerderheid travelmanagers heeft geen kennis van de ISO 31030 voor Travel Risk Management
Recent onderzoek door BCD Travel toont tekortkomingen in reisrisicobeheer

UTRECHT, Nederland, 21 maart 2023 - Driekwart van de travelmanagers en reisinkopers is niet tot nauwelijks bekend met de ISO 31030:2021, de internationale leidraad voor Travel Risk Management (TRM) en mist daardoor mogelijk belangrijke onderdelen in hun TRM-programma, zo blijkt uit een recent onderzoek van BCD Travel uit januari. Slechts 14% van de inkopers heeft de ISO 31030 daadwerkelijk gelezen en 11% is er enigszins mee bekend.

Het Global Crisis Management-team van BCD helpt organisaties om tekortkomingen in hun TRM-programma te verhelpen met een Traveler Security Program Assessment. Deze assessment is afgestemd op de richtlijnen van de ISO 31030 en biedt organisaties actuele aanbevelingen om aan hun zorgplicht te voldoen.

Het BCD-onderzoek laat zien hoe organisaties omgaan met de belangrijkste onderdelen van een TRM-programma: planning, ondersteuning voor en na de reis, en evaluatie. Zo stimuleert 63% van de organisaties naleving van TRM-initiatieven door hun werknemers te wijzen op het belang van veiligheidsmaatregelen en stimuleert 56% ook het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor persoonlijke veiligheid tijdens het reizen. Bij de beoordeling van reisrisico's, kijken organisaties vooral naar de bestemming, de vervoerswijze, de beschikbaarheid van medische zorg en de mogelijke gevolgen voor de organisatie.

Een belangrijke stap om werknemers voor te bereiden op hun reis is het verstrekken van contactinformatie voor noodgevallen: 80% van de ondervraagde travelmanagers en inkopers doet dit via hun intranet en de helft zegt dat contactinformatie voor noodgevallen ook is opgenomen in boekingsbevestigingen, het reisbeleid en hun mobiele app.

Als het gaat om ondersteuning na de reis en een soepele overgang terug naar het werk, blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 45% van de organisaties op dit punt geen ondersteuning biedt. Bijna 30% zegt dat hun organisatie na afloop van de reis contact opneemt met werknemers als zich tijdens de reis een veiligheids- of medisch incident heeft voorgedaan.

Slechts een derde evalueert het TRM-programma jaarlijks. De meeste travelmanagers weten echter niet of hun programma überhaupt wordt geëvalueerd, wat erop zou kunnen wijzen dat organisaties dit niet als een noodzakelijk proces beschouwen.

Op basis van de resultaten van het onderzoek geeft BCD’s Global Crisis Management-team de volgende aanbevelingen in lijn met de ISO 31030:

  1. De risico's van een reis hangen niet alleen af van de bestemming en het vervoer, maar ook van de beschikbare infrastructuur en persoonlijke factoren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een bestemming met veel luchtvervuiling een groter risico kan vormen voor een astmapatiënt dan voor andere werknemers.
  2. Internet is niet altijd beschikbaar tijdens grootschalige incidenten of in afgelegen gebieden. Verstrek contactinformatie voor noodgevallen aan werknemers niet alleen digitaal maar ook geprint (bijv. op papier of een pasje), zodat ze er tijdens een noodsituatie gemakkelijk bij kunnen.
  3. Om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie niet wordt genegeerd, vraag werknemers bij het communiceren van het TRM-programma en updates om een ontvangstbevestiging.
  4. Hoewel men vaak verzekeringen afsluit om de gevolgen van risico's te beperken, is een verzekering geen vervanging voor een goed TRM-programma.
  5. Houd rekening met het effect van reizen op de gezondheid van werknemers en zorg voor voldoende rust en herstel na een reis. Het passeren van verschillende tijdzones, slaapgebrek, verandering van eetgewoonten, veiligheidsincidenten, persoonlijke gezondheidsproblemen, vertragingen en annuleringen, slechte ervaringen met dienstverleners, etc. kunnen langdurige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van reizigers.
  6. Evalueer, toets en analyseer regelmatig de verschillende TRM-procedures, vooral bij veranderingen van dienstverleners of binnen de organisatie zelf.
  7. Het risicoprofiel van een bestemming kan snel veranderen. Controleer de lijst van hoogrisicobestemmingen regelmatig en pas deze aan naargelang de operationele behoeften.

"Een goed reisrisicobeheer is complex. Onze onderzoeksresultaten laten zien dat veel organisaties nog wel wat kunnen verbeteren", aldus Jorge Mesa, directeur van Global Crisis Management bij BCD Travel. "De ISO 31030 biedt uitstekend advies voor travelmanagers, securitymanagers, inkopers en HR-afdelingen om risico's te beperken en aan hun zorgplicht te voldoen. Het bevat praktische richtlijnen en is wereldwijd toepasbaar."

Voor de volledige onderzoeksresultaten en meer aanbevelingen, klik hier.