JetBlue heeft de CommonPass, een gezondheidsapp, geïntroduceerd. Het gaat in eerste instantie om passagiers op vluchten vanuit Boston naar Aruba, waar de regering de eerste partner is.
De app fungeert als een ‘gezondheidspaspoort’ waar de reiziger gegevens over testen en vaccinatie in kan opslaan en kan tonen op luchthavens. Er staat een QRcode in die overal waar dat wordt vereist kan worden gescand.
Verscheidene airlines werken mee aan het project. JetBlue heeft de primeur, samen met Aruba – deel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar met een eigen kabinet. De CommonPass kan nu worden getoond door passagiers bij aankomst op de Internationale Luchthaven Koningin Beatrix van Oranjestad.
Simon Talling-Smith stuurt het gehele project aan. Tijdens een recente online sessie van de NATM (Nederlandse Associatie voor Travel Management) gaf hij tekst en uitleg. CommonPass is een product van The Commons Project (TCP), een internationale NGO, die technologieplatformen en -services ontwikkeld. “Ons doel is het leven van mensen op de hele wereld te verbeteren, met behulp van technologie,” aldus Talling-Smith. “Wij geloven dat iedereen gebruik moet kunnen maken van de voordelen van technologie en dataverkeer, met controle over het eigen digitale leven. Wij zijn van mening dat gemeenschappen sterker zijn wanneer de data publiek zijn en voor het algemeen nut kunnen worden gebruikt.”
Ontwikkeling CommonPass al voor coronacrisis
De CommonPass is een product dat samen met het World Economic Forum is ontwikkeld. De app vloeit niet voort uit de corona-crisis, want de eerste stappen werden al in 2019 gezet, maar sinds de uitbraak van de pandemie in 2020 is het project in een stroomversnelling terechtgekomen.
De CommonPass is niet het enige ‘gezondheidspaspoort’ dat momenteel voorhanden is. IATA is gekomen met haar Travel Pass en de Europese Commissie heeft het Digital Green Cerficitate. TCP staat in nauw contact met zowel IATA als de Commissie, zegt Talling-Smith. “We zijn geen concurrenten van elkaar, samenwerking is van groot belang.”
Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan en tal van andere landen zijn bij het project betrokken.
Er zijn wel verschillen tussen de apps: de CommonPass kan worden gebruikt voor elk publiek domein waar het tonen van de gezondheidsstatus een vereiste is, terwijl IATA’s Travel Pass er alleen voor het luchtvervoer is. En de Europese Commissie houdt ook rekening met mensen die geen smartphone hebben: het certificaat kan worden geprint.
De CommonPass is alleen via de app te gebruiken. Simon Talling-Smith benadrukt dat het een “zeer betrouwbaar” systeem is. Vervalsing van gegevens is buitengewoon moeilijk, terwijl de data voor de persoon in kwestie goed worden beschermd, beklemtoont hij. “Privacy vinden wij zeer belangrijk. Informatie over de eigen gezondheid willen mensen privé houden.”
Foto © CommonPass